PM & VÄNNER HOTEL MAKES ITS MICHELIN GUIDE DEBUT WITH THREE RED HOUSES / by Ashlee Lindvall

 Photo by Åke E:son Lindman

Photo by Åke E:son Lindman

At the announcement of this year’s Michelin Nordic Guide in February, in addition to receiving a coveted Michelin star for its fine dining restaurant, the world’s leading authority on restaurants also awarded PM & Vänner Hotel in Växjö, designed by Jonas Lindvall, three red houses. Like its famed stars, Michelin’s houses are the barometer by which the standard of hotels and inns are measured and range from one (simple), to five - the highest accolade. In addition to being awarded three houses by Michelin, PM & Vänner Hotel’s houses are red, denoting one of the most pleasant establishments in its category. This was Michelin’s first visit to Sweden’s rural Småland region, so PM & Vänner is among the first hotels and restaurants in the area toenter the famed guide. The newly awarded rating puts the hotel on a par with Copenhagen’s Hotel Nimb and Stockholm’s Miss Clara hotel.

According to the Michelin Nordic Guide 2016, PM & Vänner Hotel is: “A well-run, very stylish hotel with up-to-date facilities including an appealing roof terrace with a bar and lounge, a hot tub and a plunge pool, and a bakery, florist and spa. Spacious, stark white bedrooms come with ultra-comfy beds and bespoke toiletries. The buzzy bistro has a large terrace.”

Lindvall A & D was responsible for the concept and design of the interior of the 74 room gastro hotel, which opened in April 2014. Taking the “forest, lake and meadow” mantra of the already existing, award-winning restaurant as the starting point, the objective was to create a destination that felt cosmopolitan, while remaining deeply rooted in Småland’s idyllic surroundings. Limestone from the neighbouring island of Öland used in the bathrooms, reception and rooftop bar and oiled oak floors made from Småland wood adhere to the simple palette, creating a neutral backdrop to design classics such as Carl Malmsten chairs, and bespoke pieces designed by Jonas Lindvall.