Lindvall A & D presenterar nytt projekt på Ystads Gröna Dagar med John Taylor / by Ashlee Lindvall

Som en del av Ystads nya Trädgårdsstad presenteras Lindvall A & D Brf Leanderklockan på Ystad Kommuns Gröna Dagar, bo-mässa. Som en del av det tre dagar långa evenemanget kommer även en speciell gäst, tv kända trädgårdsmästaren, John Taylor att tala om stadodling inom huset.

Brf Leanderklockan är ett nybyggsprojekt som brytad marken i april 2019, färdigställande är planerat till slutet av 2020. Projekten är en del av den första etappen av Ystad Trädgårdsstad, är ett nytt område som kommer att tillföra 400-450 nybyggda bostäder till regionen.

Utvecklingen av 18 st olika, unika, två och tre våningslägenheter kommer att ligga på en tomt i den norra delen i Ystads Dammhejde-området, den tidigare platsen för Per Leanders Plantskola. Projektet består av tre separata huskroppar som innehåller sex lägenheter per huskropp. Lägenheterna varierar i storlek, från 79 kvm till 143 kvm, alla med en unik layout med t.ex. dubbla takhöjder med entresolplan. De flesta av lägenheterna har också en separat ingång på varje våning, något som ger en rad möjligheter, såsom hemarbetsplatser eller möjlighet till generations-boende. Alla lägenheter har öppna planlösningar, med köksöar.

På botten våningarna har alla lägenheterna dubbelhöga, skjutfönster som är 5,2 m höga, som öppnar ut till en nordväst mot en privat uteplats, medan lägenheter som ligger på andra eller tredje våningen har minst varsin terrass och/eller balkong. Som en del av rådets plan för att skapa en "grön stadsdel", har mycket av den ursprungliga naturen och floran från den tidigare Plantskolan bibehållits för att skapa grönskande omgivningar för de boende. Invändigt i lägenheterna används natur material som ek och marmor med fokus på hållbarhet. Användningen av naturmaterial ger också värme och återspeglar skönheten och kvaliteten i Jonas Lindvall arkitektur, som han är internationellt känd för.

För att marknadsföra det nya området kommer Ystad kommuns under Gröna Dagar Bo-mässa att visa de gröna husprojekten som utvecklats. Utöver detta kommer det även att erbjudas an mängd familjeaktiviteter.

John Taylor. Foto: Thomas Carlén, Tjolöholms Slott

John Taylor. Foto: Thomas Carlén, Tjolöholms Slott

Som en del av programmet kommer John Taylor, programledare för SVTs Trädgårdstider och slottsträdgårds-mästare på Tjolöholms Slott till byggplatsen för Brf Leanderklockan. Han skall då bland annat prata om stadsodling i lägenheter.

Gröna Dagar kommer att äga rum 16-18 augusti i Ystad Trädgårdsstad.
För information om Gröna Dagar, besök www.ystad.se/ystadbostader/tradgardsstad
För information om Brf Leanderklockan, besök
www.brfleanderklockan.se